- En plastpose som havner i naturen brytes nesten aldri ned og er et miljøproblem. Derfor skal vi være veldig glade for alle de gode systemene vi har for gjenvinning her til lands. Men det finnes andre alternativer som er mye mer miljøvennlig enn den tradisjonelle plastposen, sier daglig leder i SKG, Amit Garg.

Den miljøvennlige plastposen

Ja, det høres ut som en motsigelse, men den finnes faktisk. Nå produseres det en spesiell plastpose som brytes naturlig ned etter 6 til 18 måneder hvis den havner i naturen. Posen er til forveksling helt lik en vanlig plastpose, men den inneholder et spesielt stoff som gjør at den brytes ned, og den er også utstyrt med en «best før-dato».

- Ingen vil merke noen forskjell på denne posen og vanlige plastposer, det eneste er datomerkingen. Prismessig koster den også omtrent det samme som de tradisjonelle plastposene, forklarer Garg.

Papirposer og handlenett

Et annet alternativ som er svært miljøvennlig er poser som er laget av papir. De er sterke, kastes som regel i papiravfallet vårt, og skulle de havne i naturen utgjør de ingen miljørisiko siden posen vil brytes ned relativt raskt.

- Vi ser også at papirposer ofte brukes flere ganger hvis posen er fin. Men man bør finne en pose som er laget av FSC-godkjent papir, for da er man også sikker på at posen er produsert på en miljøvennlig måte i alle ledd.

- Før plastposen kom var det helt vanlig å bruke handlenett, gjerne i bomull. Bomull er ikke så miljøvennlig som de handlenettene som produseres i nonwoen, et platstoff som kjennes ut som et vanlig tekstil, men som er så miljøvennlig at det skal Svanemerkes. Så det finnes en rekke produkter for den som ønsker å være miljøvennlig, avslutter Garg.