Hjernene bak Tise, Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss, ble inspirert av vennegjengen til å gjøre det lettere å selge brukt.

– De fleste synes det var rart og unødvendig å selge brukt. Derfor ville vi gjøre den prosessen morsommere, sier daglig leder Eirik Frøyland Rime.

Bedriften har fem faste ansatte, i tillegg til diverse samarbeidspartnere og sponsorer. I mars 2016 ble Jenny Skavlan også med på Tise-laget. Skavlan har i flere år drevet med gjenbruk og redesign av gamle klær, og har gitt ut to bøker om emnet. I tillegg legger hun stadig ut nye sy om-tips på nettsiden sin.

– Jeg ville bli med å utvikle Tise fordi appen representerer alt jeg brenner for, og som jeg har jobbet med i mange år. I tillegg engasjerer den til gjenbruk. Jeg savnet et redskap der unge folk kunne kjøpe og selge brukt, forteller hun.

Brukervennlig design

Gründerne Rime og Næss studerte sammen på NTNU, og hadde egentlig fått seg faste jobber innen industriell økonomi da de bestemte seg for å satse på appen på fulltid.

Da de lanserte i september startet de med rundt 10 000-15 000 brukere, og er nå oppe i 120 000 brukere.

– Vi ville gjøre appen veldig brukervennlig, så oppsettet er likt som bildedelingsappen Instagram. Det skal være morsomt å legge ut ting for salg. Brukerne skal kunne leke seg med bildene, og derfor kan man endre design og legge til filtere på bildene, forteller Rime.

For Jenny Skavlan begynte interessen for klær og gjenbruk som liten. Hun har lenge vært opptatt av å ha klær ikke alle andre har, og som koster mindre.

– Jeg har blitt veldig bevisst på konsumsamfunnet. Det å gjøre gjenbruk til noe kult, og ikke bare noe man gjør fordi man har dårlig råd, synes jeg det har vært gøy å være med på, sier hun.

Jenny Skavlan vil gjøre gjenbruk til noe kult. Foto: Tise

Upopulært å sløse

Skavlan tror at Tise utgjør et lite aspekt ved det å være miljøvennlig, men at holdninger smitter fra handling til handling.

– Føler du deg som en som kjøper brukt, sorterer du kanskje søpla di. Og når du først sorterer metall, tar du med handlenett på butikken. Det gir deg god miljøselvtillit når du klarer ting, som sprer seg videre. Unge som får disse holdningene tidlig, tar det kanskje med seg i bedriften de ender opp med å jobbe i når de blir eldre, forteller Skavlan.

Som en motsats til dagens bruk-og-kast-samfunn, ville Tise sette sitt eget preg på handledagen Black Friday.

– Jeg synes at forbruksfokuset rundt Black Friday er tullete. Det er feil fokus i dagens samfunn. Vi ville oppfordre til mindre forbruk, og fikk ti kjente profiler til å komme og holde bruktutsalg. Det var lett å få de med. Mange av dem var Tise-brukere fra før. Det føltes som en god ting å bidra, sier daglig leder Rime.

Ser en holdningsendring

Før nyttår lanserte Tise en ny funksjon i appen, som gjør at du kan melde deg på shoppestopp. Skavlan planlegger også å ha et slags shoppestopp i året som kommer.

– Jeg hadde shoppestopp for noen år siden, men i 2017 skal jeg ha shoppestopp på den måten at jeg bare kjøper ting brukt. Hvis du melder deg på shoppestopp i Tise-appen, får du både se hvor mye penger du selv har spart, og hvor mye penger du har spart miljøet. Planen er å komme med flere funksjoner etter hvert, sånn at det blir gøyere å være miljøvennlig, forteller Skavlan.

Hun tror at dagens unge har begynt å endre holdning til overforbruk, og at det har blitt kulere å begrense forbruket sitt.

– Da jeg var rundt 16-17 år gikk Sex og Singelliv på TV, og man skulle helst gå rundt med så mange shoppingposer som mulig. I dag ser man på programmer som Luksusfellen, og det å ikke kunne kontrollere handlingen sin gir lavere status enn før. Det er godt å se den holdningsendringen hos generasjonen som er unge i dag, sier hun.

Jenny Skavlan gir deg sine beste gjenbrukstips

  1. Det er alltid lurt å se etter plagg i gode materialer. Skinn blir for eksempel både bedre og mykere med tiden.
  2. Se etter klassikere. Plagg som olabuksa Levis 501, eller en svart skinnjakke, er ting som ofte varer.
  3. Du trenger ikke kunne sy selv, det finnes skreddere rundt omkring. Finn et plagg, lag en skisse, og ta det med til folk som kan sy, som for eksempel besteforeldre. Det er en fin måte å være sammen på, på tvers av generasjoner.
  4. Det er lettere å endre plagg som er for store, enn plagg som er for små. For eksempel en kjole som er for stor er perfekt å skreddersy til din kropp.
  5. Se etter stoffer du liker fremfor fasong, fordi du kan alltids endre fasongen.
  6. For å ikke bli overveldet av alle farger og mønstre som finnes i en bruktbutikk, kan det være lurt å ta plagget ut av massen, og se den på enkel vegg. Slik er det lettere å vurdere om dette er et plagg for deg.