Fuglset er en av Norges største Bunnpris-butikker og fikk like før jul i fjor to helt nye RVM-Repant flaskepanteautomater. Maskinene sorterer og komprimerer alle plast- og aluminiumsflasker og plasserer dem rett på europaller. Glassflaskene må som før ryddes av de ansatte, men dette arbeidet tar lite tid, for det er lite glass

To panteautomater

Bunnpris Fuglset har fått et panteanlegg med to maskiner og tre felles helpaller i bakrommet. Alle tar imot boks og plastflasker i samme kabinett. Dette gjør at de unngår stopp på grunn av fulle sekker eller paller. Når ett eller flere kabinetter er fullt, tennes en rød lampe på kabinettet som indikerer at denne pallen er klar for bytting. Man også bytte pall uten at maskinen stopper, derfor merker pantekundene ikke dette. - Faktisk har dette blitt så effektivt, at det nå piper kanskje bare en gang i uka, sier hun.

Enklere rengjøring

Det har også blitt renere og ryddigere i panterommet.

- Når en pall er ferdig, drar vi den bort, og setter inn en ny. Så taper vi den som er full, og det er det. Alt skjer mye renere og ryddigere, sier hun. Asko kommer til rommet og henter når det er tid for det. De to panteautomatene står i et eget rom som kundene kan komme til uten å gå inn i butikken. Har kunden veldig mange flasker, kan de kjøre bilen fram til døra.

- Det er veldig greit for kundene å slippe å dra med seg flaskene inn i butikken, sier hun.

Panteautomatene skal vaskes og rengjøres to ganger i uka.

- Vi stenger da en maskin og rengjør den, mens den andre maskinen fortsatt er tilgjengelig for kundene. Dette gjør vi selvfølgelig ikke når det er mange kunder. De nye maskinene er også lettere i seg selv å rengjøre, sier hun. En årsak til det kan være at det på de nye maskinene er en skjerm som viser en film med instruksjoner for rengjøring, da slipper de ansatte å lese brukermanualer.

- Det er ikke noe stress nå. Vi bytter ut pallen, rydder glassflasker og vasker rommet når det passer. Vi kan gjøre dette arbeidet om morgenen, før eller etter lunsj, eller når det er rolig ellers, sier hun.

Gjenvinning og gjenbruk

Driftssjef Per Brathaug i Bunnpris Møre as, som består av 72 butikker, ønsker å satse på flere panteautomater også i andre butikker:

- Den nye løsningen er mye bedre en den gamle vi hadde. Alle plast og aluminiumsbokser går nå direkte på paller og til gjenvinning. De som jobber butikkene sparer masse tid på dette, og det er også bedre gjenbruk ved at plasten og aluminiumen skilles fra hverandre på Infinitums avfallsanlegg. Vi er for sirkulær økonomi og gjenbruk, og ser fram til å ta inn igjen den samme plasten og aluminiumen i nye flasker og bokser, for å si det sånn, sier han.

Snart blir det flere slik panteautomater i Møre og Romsdal. - Vi skal få liknende nye panteautomater i Kristiansund 25. mai, og gleder oss til det, sier han.