JENNY SKAVLANS TIPS

Jenny Skavlan (f. 1986) er modell, skuespiller og programleder. Hun har blant annet spilt i Jakten på nyresteinen, Fatso og Død snø, og vært programleder for Masterchef og Fangene på fortet.

 

  • Hvis du er nybegynner, bør du begynne med å legge til heller enn å trekke fra. Det er enklere å ta vekk noen perler fra en krage enn å rette opp en lengde som er klippet for kort.
  • Det er dyrere å handle i vintagebutikker enn i bruktforretninger. I vintageforretningene har noen allerede tatt noen valg for deg. Du finner like store skatter i bruktforretninger, men du må belage deg på å bruke lenger tid på å finne skattene.
  • Bruk den ekstra tiden på å sette inn den knappen i buksa, legge opp det gamle skjørtet eller stryke den skjorta som lenge har krøllet seg sammen i bunnen av skapet ditt. Du vil få god samvittighet, og du vil kanskje gjenoppdage et gammelt favorittplagg.
  • Veldig mye av brukt tøy kan være umoderne i snittet. Ikke heng deg opp det eller at passformen ikke er perfekt. Den kan endres. Søk etter farger, materialer og mønstre du liker, og sy om plagget så det passer.
  • Handler du brukt, vil du kanskje ha råd til å kjøpe et eksklusivt plagg du ellers ikke ville hatt råd til. På en vanlig lønn kan silke og kasjmir virke uoppnåelig, men de fleste har imidlertid råd til å kjøpe brukte plagg i disse stoffene.
  • Let i skapene til mor og bestemor – ingenting er bedre enn klær som brukes av flere generasjoner.

 

Jenny Skavlan ble klesbevisst allerede som femåring. Hennes mor var kostymedesigner, så det lå kanskje i kortene. Uansett har denne interessen utviklet seg til en lidenskap som til stadighet fører Jenny ut på skattejakter i vintagebutikker både i Norge og i utlandet.

− Det kan ta tid å finne frem til plagg jeg faktisk kjøper, men det er så morsomt å finne den ene skatten at det holder meg gående lenge, forteller hun.

Hun drømte frem fantasiklær som liten, og hun kan fortsatt huske favorittkjolen hun hadde som femåring. Hun begynte tidlig å sy om de gamle klærne til både mor og bestemor, og som voksen har vintageforretninger gitt Skavlan uendelige muligheter til å finne skatter, sy dem om og på den måten lage unike antrekk du ikke finner maken til i kjedeforretningene.

− Da jeg studerte mote i København som attenåring, tok jeg litt av, men etter hvert begynte jeg å balansere meg. Og jeg elsker jakten etter et flott plagg til en billig penge. Nå, i denne kulda, er jeg for eksempel utrolig fornøyd med en lang, svart, enkel kasjmirfrakk jeg kjøpte i New York for 20 dollar, forteller Skavlan.


Bevisst på både mote og miljø Jenny Skavlan vil bidra til en sunnere syklus ved å sørge for at klær lever lenge. Hun handler mye både på Fretex og på UFF, i tillegg til i dyrere vintageforretninger. Garderoben kan gi henne både god og dårlig samvittighet.

− Når jeg ser inn i skapene mine og ser klær som henger bakerst, ubrukt, fortsatt med merkelappen på, så trigger det min dårlige samvittighet. Dette er ting jeg har kjøpt i all hast fordi jeg mente jeg trengte det. Det er så unødvendig. Når jeg derimot ser ting jeg har lappet, reparert og sydd om, i tillegg til second hand-klær og klær jeg har arvet, da får jeg bedre samvittighet.

Rød tråd

Jenny Skavlan har jobbet som modell, skuespiller og programleder, og nå har hun dessuten gitt ut bok. En bok om den røde tråden som har gått gjennom hele hennes liv, gjennom enhver profesjonell status: Hvordan du lager kule klær selv – boken «SY OM».

Boken er, ifølge Skavlan, en bok for de som ikke er redde for snarveier. − Det er sikkert skreddere der ute som synes jeg gjør ting vel enkelt i den boken, men det er slik jeg selv ofte skaper det jeg har på meg. Når jeg har dårlig tid, så tar jeg snarveier. Det har jeg alltid gjort, forteller Skavlan.

Boken er bygget opp som en kokebok, og selv en nybegynner skal kunne få hjelp til å skape unike plagg.

− Du finner råd om hvilke materialer du trenger, jeg kommer med konkrete oppskrifter, og jeg lærer også bort forskjellige teknikker jeg har brukt i alle år. Halve boken handler om hva man kan gjøre med basisplagg, det finnes 10–15 oppskrifter på ting man kan gjøre med gamle klær fra garderoben. Den andre halvdelen dreier seg om hvordan man shopper i vintagebutikker, hva som er fordelene og hva man skal se etter når man handler.

En av grunnene til at jeg liker å handle brukt, er at jeg finner farger og mønstre som de store kjedene ikke hadde turt å gå for. Når en kjede går for et print, så finner du igjen det mønsteret overalt.

Frekkere farger og sjeldnere mønstre

Boken gir også tips til hvordan man kan gjøre vintageplaggene anvendelige i vår tid. Passformene på klærne fra 1970-tallet kan fort se ut som kostymer til et bad taste-party, så det kan være lurt å gjøre noen endringer.
Men Skavlan mener det ekstra arbeidet er verdt det.

− En av grunnene til at jeg liker å handle brukt, er at jeg finner farger og mønstre som de store kjedene ikke hadde turt å gå for. Når en kjede går for et print, så finner du igjen det mønsteret overalt. Ordentlige vintageplagg ble kanskje bare laget i maks 10 eksemplarer, noe som gjør at du kan være ganske sikker på at du er alene om å ha det plagget.

Det miljømessige aspektet er viktig for Jenny Skavlan – hun liker å forbruke minst mulig. I tillegg synes hun det er veldig morsomt å eie klær som noen andre har eid før henne.

− Jeg har blant annet kjøpt et par finere kjoler i Los Angeles, og da kan jeg ikke la være å tenke på hvem som har båret disse kjolene før meg og hvor de har vært. Kanskje de har vært på noen glitzy fester med kjendiser. Det er utrolig morsomt at disse plaggene har hatt et liv før de kom til meg, avslutter Skavlan.