En synlig og viktig del av stedsutviklingen i Nord handler om lys i mørketiden, Osram og Sinus Installasjon er engasjert i et samarbeid gjennom «Business in residence» med Træna kommune.

- Dette er et pilotprosjekt der vi vil teste forskjellige belysningsløsninger, men det handler vel så mye om å lyssette plasser for menneskene som bor her, sier utviklingssjef i Træna kommune, Moa Björnson.

- Belysning er et takknemlig område å videreutvikle, fordi det blir så synlig. Til og med det tradisjonelle juletreet utenfor butikken skaper en møteplass. Lykkes man med å skape møteplasser, da har man virkelig fått til noe.

- Når vi bruker belysning i offentlige rom, så handler det veldig mye om å skape et spesielt miljø. Særlig om vinteren søker vi til de stedene som er opplyst. Lyset får oss til å føle varme og tilhørighet, men det gjør også at vi føler trygghet, sier Hilde Sofie Noreld Olaisen som er distriktssjef Lighting Solutions i Osram.

- Vår egen lysdesigner Bulut Büküm har jobbet med innspill fra «havfolket» på Træna for å velge rett belysning til valgt plass. Vi valgte ut fem steder som vi lyssetter i en testperiode, for å se hvordan dette fungerer over tid. Installasjonene ble montert i vinter, videre er planen å innhente informasjon fra menneskene som bor her for å finne ut hva folk synes om lyssettingen, og om bruken av plassene er endret, fortsetter Noreld Olaisen.

- Installasjonen av alle prosjektene er det, Sinus Sandnessjøen, som står for. En profesjonell og nøyaktig aktør som har vært en viktig samarbeidspartner, tilføyer hun.

Brukermedvirkning

Beboerne på Træna har fått mange spørsmål om hvilke områder de bruker om sommeren, og hvilke de bruker om vinteren. Hvilke områder de ikke bruker, og om hvilke områder de ville ha brukt dersom det hadde vært lys der.

- Brukermedvirkning har vært noe av det aller viktigste i dette prosjektet. For eksempel har vi latt barna komme med innspill til hvordan vi skulle belyse lekeplassen deres. Nå kan barna kjenne seg igjen og si: ”Se den fargen. Den har jeg valgt.” Bevisstgjøring om god planlegging av belysning og hvordan man kan bruke lys som virkemiddel er de viktigste verdiene vi vil overføre til samfunnet med dette prosjektet.

- Vi har holdt lysworkshop, lysquiz, gjort tester og prøvd ut forskjellige lysscenarier sammen med lokalbefolkningen, de har gitt oss gode innspill i forkant og tilbakemeldinger underveis i prosjektet, sier Noreld Olaisen.

Ta Træna med storm

Seks ulike lysinstallasjoner ble presentert på vinterfestivalen «Ta Træna med storm».

Vi vil bruker lyssettingen for å trekke folk ut i vinterstormene og gjøre plassene vi lyssetter tilgjengelige og attraktive hele året rundt, sier Noreld Olaisen. Men det gjelder å lyssette på stedets egne premisser og fremheve de kvalitetene som finnes lokalt. Godt lys betyr ikke nødvendigvis mer lys. Under vinterfestivalen opplevde vi det mest fantastiske nordlyset, da var det flott å kunne gå ut til Øyas fjerneste utkikkspunkt hvor det er satt opp Veilys med «intelligent» lys-styring. Lyset skrur seg på når du ferdes langs veistrekningen, og slukker når du går ut av veibanen, slik kan trafikken avvikles trygt samtidig som det er mulig å se Nordlyset uforstyrret.

Moa Bjørnson tilføyer:

- Trænafestivalen ble arrangert for femtende gang i sommer og har blitt en merkevare. Vi ville forlenge sesongen og startet vinterfestivalen for å la folk kjenne elementene, og oppleve en øy ytterst mot havet om vinteren. Det ligger noe i menneskesinnet med det å oppdage, og å reise lengst ut til den ytterste øya. Jeg kom hit på befaring før jeg begynte i jobben, og så de nye boligene her. Jeg hadde sett flotte skisser av dem, og tenkte at dette kun var en visjon. Da de var ferdig bygget, og det virkelige inntrykket stemte med visjonen. Da innså jeg at her på Træna får de ting til og at det er en stolthet her, avslutter hun.