Bruken av sofistikerte fjernstyrte systemer, populært men litt misvisende kalt droner, kan redusere både kost og responstid for nødetater som politi og brannvesen dramatisk. Bruksområdene er mange - beredskap til inspeksjon. Bruk av ny teknologi vil endre måten vi jobber på og gi stor økonomisk gevinst i tillegg til å redusere risiko.

- Flere av oss i Nordic Unmanned har bakgrunn fra forsvaret og fra jobber i Nordsjøen, vi er opptatt av at teknologien vi bruker er dimensjonert for kritiske oppgaver.

- Våre systemer kan forhåndsprogrammeres til å fly komplekse oppdrag, som å inspisere et antall punkter på en sikkerhetskritisk infrastruktur med en eller flere sensorer som samler inn relevante data, langt raskere enn i dag. Eller være i luften på få minutter, og gi et beredskapsteam rask innsikt slik at planlegging av en operasjon får en helt annen presisjon. Dette vil både redusere risiko og kostnader, og endre måten vi jobber på, sier Pål Kristensen som er forretningsutvikler og partner i Nordic Unmanned.

Nordic Unmanned er først i Europa med å ta i bruk Indagosystemet fra Lockheed Martin. Dette systemet er laget for krevende oppgaver, er lett og bærbart, tåler å fly i tøft vær, har en flytid på 50 minutter, har en rekkevidde på hele 15 kilometer og kan utstyres med en rekke forskjellige sensorer og kameraer. Med andre ord noe helt annet enn godværsdronene som hvem som helst av oss kan anskaffe på nettet.

- Flere av oss i Nordic Unmanned har bakgrunn fra forsvaret og fra jobber i Nordsjøen, vi er opptatt av at teknologien vi bruker er dimensjonert for kritiske oppgaver. Derfor er vi veldig fornøyd med avtalen vi har fått til med Lockheed Martin, sier Kristensen.

- Å være godt forberedt er essensielt for oss, derfor trener vi teamene og utstyret med størst mulig grad av realisme, og alltid med sikkerheten i høysetet.

Nordic Unmanned har gjennomført en rekke tester på Svalbard i røffe omgivelser og i sterk vind og snøvær, som en forberedelse til et oppdrag de er med på under ledelse av NTNU, OATRC 2015.

Fra isbryteren Frej vil et team bruke Indagosystemet til å kartlegge isformasjoner, monitorere dyreliv, og teste en nyutviklet robotarm som gjør det mulig å droppe transpondere på drivende is, slik at man blant annet kan spore retningen og hastigheten isen drifter.

- Å være godt forberedt er essensielt for oss, derfor trener vi teamene og utstyret med størst mulig grad av realisme, og alltid med sikkerheten i høysetet. Skal systemet være en del av en operativ beredskap og kunne brukes i skarpe situasjoner stiller vi i Nordic Unmanned helt andre krav til utstyrt enn de kravene som stilles til en «godværs drone». Derfor stresstester vi våre systemer under krevende forhold, som nå nylig på Svalbard. Å være godt forberedt til alle situasjoner er svært viktig for oss i Nordic Unmanned, avslutter Kristensen.