Vi er veldig naive her i Norge, og tar ikke høyde for at folk er ute for å lure oss. Vi må være mer skeptiske til hva vi trykker på og hva vi aksepterer. Dette gjelder i høyeste grad også i arbeidslivet, sier Thomas Tømmernes, Nasjonal Salgssjef for IT-Sikkerhet i ATEA. Han opplever at folk flest først blir bevisst på sikkerhet etter at noe har gått galt. – Holdningene er reaktive og det er få som gjør analyser i forkant av at det går galt. Det blir som å kjøpe bilforsikring etter at du har krasjet, sier Tømmernes.

Sikkerhetsdager

For å øke bevisstheten rundt ITsikkerhet, arrangerer Atea 12 sikkerhetsdager rundt om i landet i år. De arrangerer også IT-messen Communitys i ni byer. – Totalt vil rundt 2500 mennesker være innom et av våre sikkerhetsarrangement i år, sier Tømmernes, som innrømmer at de har fått en del nye kunder etter arrangementene. – Men hovedhensikten er ikke å selge. Det handler om at vi ønsker å engasjere oss i samfunnet vårt. Det gjør vi gjennom å øke bevisstheten rundt et stort problem. Bedre IT-sikkerhet vil være bra for alle. Vi er en av Norges største aktører innen vårt område og føler en plikt til å engasjere oss i samfunnet, sier Tømmernes. En del av arbeidet går på IT-sikkerhet for barn. Det handler om alt fra nettvett til hacking og mobbing på nett. – I hele opplegget har vi et tett samarbeid ned Norsis (Norsk senter for informasjonssikring). Det har vært svært fruktbart, sier Tømmernes. Også internt har Atea kjørt egne sikkerhetsarrangement. Og april var i år en egen sikkehetsmåned for bedriften. Da var det ulike sikkerhetsbudskap på alle skjermer i fellesrommene.

Vi må være mer skeptiske til hva vi trykker på og hva vi aksepterer. Dette gjelder i høyeste grad også i arbeidslivet.

 

Hacking og id-tyveri

Mange har hørt om de ulike sikkerhetsutfordringene. Ddos, hacking og id-tyveri er noen områder. – Men mange vet ikke at det er forholdsvis enkelt og rimelig og beskytte seg på noen områder. Mye kan hindres med sunt bondevett og forholdsvis enkle løsninger, sier han. Atea er Norges største IT-sikkerhetsleverandør og leverer sikkerhetsløsninger for alle typer virksomheter, av alle størrelser, i hele Norge. Over 100 sikkerhetseksperter jobber dedikert innen dette fagfeltet. Atea har 23 kontorer over hele landet. – I Atea blir du tatt hånd om av dine lokale sikkerhetseksperter, samtidig som du får alle fordelene som følger med Ateas nasjonale satsning på IT-sikkerhet, sier Tømmernes.