Av Eva J. Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum (Skafor).

Bruk kun lysestaker som ikke kan ta fyr. Dropp lysemansjetter. La aldri levende lys stå igjen når du forlater et rom. Har du peis må du få den sjekket jevnlig, og sørge for at det ikke er noe som kan ta fyr i nærheten.

Røykvarsleren skal sjekkes både hjemme og på hytta, og batterier skal skiftes. Det er lovpålagt med minst en røykvarsler per etasje. Brannøvelser kan redde liv – det kan også være en morsom aktivitet for hele familien. Hvordan kommer vi oss fortest og tryggest ut hvis det brenner? Og hvor skal vi samles?

Tradisjoner er viktige, men gjør deg selv og de rundt deg en tjeneste og gå over alt med skjerpet blikk. La ikke det koselige bli en dødsfelle. Sjekk julelysene fra når barna var små, stjernen i vinduet som er brukt i årevis og alt det andre. 40 prosent av alle branner starter i elektrisk utstyr.

Tid for omsorg

Tenk på de rundt deg. Kanskje har du noen i slekten eller i nabolaget som kan trenge en håndstrekning før jul? Snømåking og strøing av glatte inngangspartier kan være til stor hjelp. Andre trenger en håndstrekning for å få julestjernen på plass, skifte gardiner eller ta ned juleservisen. Fallulykker i travle førjulstider er ikke noe å spøke med. 

Tid for gaver

Gjør Norge til et mer reflektert samfunn. Gi bort en refleks til jul. Refleksen er verdens billigste livsforsikring.

Brodder er en annen smart julegave. En ny undersøkelse fra Oslo legevakt viser sammenhengen mellom bruddskader og meteorologiske forhold. Med underkjølt regn og glatte veier øker antallet ulykker. Enkelte dager må mer enn 500 personer få behandling ved Oslo legevakt.

Et annet sikkert julegavetips er en røykvarsler, eller flere som kan seriekobles. Eller hvorfor ikke en liten hendig en som kan tas med på ferieturen. 

Tid for tur

En vinter uten hyttekos og skiturer er utenkelig for mange. Vi kommer oss ofte til hytta med egen bil. Vinterveier krever sitt. Vis respekt for veilag og værrapporter. Sjekk at vinterdekkene er i orden. Hvis du skal kjøre lengre – og over fjelloverganger - tenk på å ha med varme klær, noe å drikke og noe å fordrive tiden med. Det som skulle være en tur på et par timer, kan bli noe helt annet hvis været snur, veiene blir lukket, og du må vente på kolonnekjøring. Da vil termosen med sjokolade,  ullgenseren og noe å spise være gull verdt.

Det er selvfølgelig like viktig med brannsikkerhet på hytta som hjemme. Har du snudd på brannslukkingsapparatet for å høre at pulveret er løst og flyktig? Er du sikker på at de gamle varmeovnene er til å stole på?

Naturen skal nytes også vinterstid. Husk fjellvettreglene, tilpass turens lengde og farten i bakkene etter din og barnas evne, og sjekk tykkelsen på isen før du går på tur over vann.

Brannvesen og legevakten fortjener en rolig jul og et fredfylt nyttår. Gjør ditt for at vinterdagene skal bli så trygge som mulig for deg selv og dem rundt deg.

Vi ønsker alle en gledelig, trygg jul – og et godt, sikkert nytt år.

Fakta

Skafor (www.skafor.org) er en uavhengig organisasjon som arbeider for å spre kunnskap om skader, ulykker, og forebygging. På Risikorydding.no og Facebooks-siden med samme navn gis nyttige tips for en sikrere hverdag.