Av Helga Maria Sund, rådgiver i Sjøfartsdirektoratet

Å være ute i fritidsbåt skaper gode minner og gir muligheter for nydelige naturopplevelser. Sjølivet er i hovedsak en positiv opplevelse, men noen ganger kan marginene være små på sjøen. Mange familier mister nære og kjære på sjøen hvert år.

Det er viktig å opparbeide seg kunnskap for å ferdes trygt til sjøs. Har du kunnskap kan du unngå at du havner i farlige situasjoner. Kan du for eksempel vikepliktsreglene til sjøs, hvordan du skal utstyre båten din eller lese et sjøkart? Båtførerprøven tester dine teoretiske kunnskaper innen sjømannskap, navigasjon, sjømerker, håndtering av nødsituasjoner og regler som gjelder til sjøs. Ved å bestå båtførerprøven får du bekreftelsen på at du har denne kunnskapen - båtførerbeviset. Du kan også ta en praktisk oppkjøring for å få det internasjonale beviset ICC.

Med båtførerbeviset kan du også oppnå rabattordninger hos enkelte forsikringsselskap ved forsikring av båten din. Skulle du være uheldig å komme utfor en ulykke, vil din forsikringsutbetaling kunne bli avkortet om du ikke har båtførerbevis.

Trenger du kurs?

Du må ikke ta kurs før du avlegger eksamen, men Sjøfartsdirektoratet oppfordrer deg likevel til å delta på kurs. De fleste opplever et kurs som nyttig og lærerikt, og økt kunnskap gir en tryggere båttur.

Det arrangeres mange ulike typer kurs. På Norsk Test sine nettsider finnes en oversikt over en rekke kursarrangører over hele landet. Selve båtførerprøven gjennomføres som en elektronisk test hos et godkjent testsenter. Norsk Test har oversikt over testsentre hvor du kan ta prøven.

Hvor gammel må du være?

Du kan avlegge båtførerprøven fra du er fylt 14 år, men du vil ikke få utstedt båtførerbeviset før du har fylt 16 år. Når du er under 16 år, har du lov til å føre båt med lengde inntil 8 meter, motor med maks effekt på 10 HK og maks hastighet på 10 knop. Dette gjelder uavhengig av om du har bestått båtførerprøven eller ikke.

Båtførerprøven er en fin julegave, enten til deg selv eller til eller til noen du er glad i. Vi i Sjøfartsdirektoratet ønsker deg en god trygg jul!

Ønsker du mer informasjon kan du besøke våre nettsider www.sdir.no/batforerbevis og www.norsktest.no