- Det er en ganske tøff visjon vi har, men det er nok mange som ikke vet så mye om innholdet i den og hva vi skal gjøre for å oppfylle visjonen vår, sier Hanne Tønseth som er Marketing & Comunication Manager i Volvo Car Norway.

Enkelt forklart er det snakk om en nullvisjon der målsetningen er at ingen skal dø og ingen skal bli hardt skadet i en ny Volvo fra og med 2020. Volvo har alltid vært kjent for sikkerheten sin, men med denne visjonen løfter de sikkerhetsarbeidet og sikkerhetstankegangen sin til et nivå ingen andre enda har hatt guts til å gjøre i bilbransjen.

Volvo Life Paint

Selv om Volvo ikke kan gjøre så mye for å påvirke atferden til andre som ferdes i trafikken er produktet Volvo Life Paint et eksempel på et produkt som skal gjøre hverdagen tryggere for spesielt de myke trafikantene. Vi snakker om en refleksspray.

- Vi syns dette produktet passer godt sammen med, og bygger oppunder sikkerhetsprofilen vår på en god måte, sier Tønseth.

Volvo Life Paint ble introdusert i London for et år siden og ble en stor suksess. Det er årsaken til at reflekssprayen nå har kommet til Norge og selges hos Volvos bilforhandlere over hele landet. Tønseth understreker at sprayen ikke er like god som refleksene man for eksempel har på refleksvesten, men den er et morsomt og potensielt livreddende supplement.

- Noen sprayer for eksempel barnevognen, barnas ransler eller sykkelen. Da blir de kraftig opplyst av frontlysene i mørket.

Testet av FBI

Reflekssprayen er en svensk oppfinnelse, produsert i Norge og selges også under et annet navn i Norge. Forbrukerinspektørene til NRK har testet sprayen og konkluderte tidligere i høst med at produktet fungerer i mørket.

Sprayen er usynlig når den sprayes på, den holder i seks til ti dager på klær og går av på vanlig vask.

- Den er ment for bekledning så de aller fleste stoffer vil tåle denne sprayen, sier Tønseth.

- Vi introduserte produktet i høst, og vi kommer jo aldri til å leve av å selge produkter som dette, men det passer veldig godt inn i vår profil og stemmer godt overens med våre verdier hvor sikkerhet står høyt på listen, derfor er produktet allikevel viktig for oss.

Intellisafe

- Vi har lenge hatt mange systemer som skal begrense skadene hvis ulykkene først inntreffer, det vi gjør nå er å utvikle systemer som skal forhindre at ulykkene oppstår. Det er en litt annen innfallsvinkel, sier Tønseth.

Det overordnede begrepet er Intellisafe og det inneholder en rekke systemer, som for eksempel adaptiv cruisecontrol som gjør at bilen tilpasser seg avstanden til bilen foran. City Safety gjør at bilen bråbremser automatisk ved hindringer. Systemet inneholder også blindsoneinformasjon, og en funksjon som gjør at rattet begynner å riste dersom du kjører på utsiden av den gule stripa. Den varsler og bråbremser dersom det kommer en syklist eller en fotgjenger ut foran bilen.

- Nå arbeider vi med autonome biler. Biler som kan kjøre selv og som gjør mye mer på egenhånd, og det blir nok en stor del av nøkkelen for å oppnå vår 2020 visjon, avslutter Tønseth.