– Jeg husker godt at jeg var med på safarirally i Kenya en gang. Da kjørte vi i shorts og t-skjorte, det var total galskap og sånn gjør vi ikke lenger. Bilene vi bruker er bygd så trygge som det bare går an, for sikkerheten er det aller viktigste for oss, sier rallycrossjåfør Petter Solberg.

Han forteller at bilene er utstyrt med innvendige veltebur som beskytter sjåføren. I tillegg er det lagt inn sikkerhet med stropper til hjelmen slik at hodet stopper og ikke kan bevege seg for langt ved en kollisjon, det er en god beskyttelse mot nakkeskader.

– I tillegg har vi hansker, trelags kjøredress og både sokker og undertøy er brannsikkert. Vi har ekstra sidebeskyttelse i dørene og sitter godt fastspent i setet med sekspunktssele. Men allikevel kan det skje ulykker, sier Petter.

GODT BESKYTTET: Bilene er utstyrt med innvendige veltebur som beskytter sjåføren. I tillegg er det lagt inn sikkerhet med stropper til hjelmen slik at hodet stopper og ikke kan bevege seg for langt ved en kollisjon. Foto: Tony Welam


 

Påkjørt bakfra

Petter, som nå er 43 år, forteller at han hadde kjørt billøp omtrent hver eneste helg siden han fylte 18, uten å skade seg. Men i fjor holdt det på å gå galt:

– Jeg kjørte rallycross på en bane i Canada. Det var nesten null sikt på grunn av mye regn. Jeg hadde nettopp passert mållinja, var ferdig med løpet og kjørte kanskje i 30 kilometer. Så skjedde det. Bilen bak meg hadde problemer med bremsesystemet. Derfor kom han i full fart og holdt 160 kilometer i timen da han braste inn i bilen min bakfra. Hele bilen ble smadret og kastet langt av gårde, stolfestene knakk og jeg hang i selen. Det hele kom som et sjokk, for jeg var helt uforberedt før det smalt, forteller han.

Petter mistet følelsen i bena og fryktet at han hadde brukket ryggen, men etter en undersøkelse på sykehuset viste det seg at han, nærmest på underlig vis, var kommet uskadet fra ulykken.

– Kroppen var ikke skadet, men jeg måtte ha fysioterapi og kiropraktortimer for å få den mørbanka kroppen på plass igjen.

Det smalt igjen

I sommer ble Petter utsatt for enda en ulykke. Denne gang i Latvia, og denne var mye verre enn den forrige.

– Det så ikke sånn ut på TV-bildene. Men han som kjørte på meg traff tydeligvis bilen min på akkurat feil sted så bilen snurra rundt to ganger sideveis. Som sagt, på TV-bildene ser det bare ut som en liten dytt, men dette er den verste krasjen jeg noen gang har vært utsatt for. Jeg husker at jeg skreik av smerte. Kragebeinet brakk, to ribbein knakk og i tillegg fikk jeg ødelagt en lunge. Tror aldri jeg har hatt det så vondt som da de hjalp meg ut av bilen, forteller den erfarne rallycrossjåføren.

På sykehuset i Latvia var Petter ganske sikker på at han ikke fikk kjøre mer denne sesongen.

På fjerdeplass mot alle odds

– Sykehuset i Latvia var forferdelig, så jeg fikk leid et privatfly hjem og kom på et norsk sykehus isteden. To av spesialistene jeg snakket med sa at jeg hadde for store skader til å kjøre neste VM-løp som det var mindre enn fjorten dager til. Det svaret slo jeg meg ikke til ro med og fant en tredje lege som mente at det kanskje kunne være mulig, men at det kom an på hodet mitt, sier Petter.

På løpsdagen stilte han til start med halve overkroppen tapet for å stabilisere ribbeina. Han fikk også laget en spesiell karbondel som beskyttet det brukne kravebenet mot selen, så det ikke skulle gjøre så vondt.

– Ingen trodde at jeg ville klare å kjøre i finalen, men faktisk ledet jeg en stund før jeg gjorde feil og ramlet ned til fjerdeplass. Men det er jeg tross alt veldig godt fornøyd med.

EN SEIG MANN: Til tross for at to ulike leger fortalte Petter Solberg at han var for skadet til å kjøre VM-løpet, stilte han til start, og endte på en imponerende fjerdeplass. Foto: Tony Welam


 

– Nå er jeg egentlig ganske bra, det eneste jeg merker når jeg bor på hotell, er at hvis sengen er hard, så verker det i ribbeina. Men det kunne gått så mye verre, så det får bare jeg leve med, sier Petter smilende.

Petter Solbergs råd for trygg ferdsel på glatte veier

 • Kjør etter forholdene
  Det aller viktigste er å kjøre etter forholdene. Respekter føret, avmål hastigheten og sørg for alltid å være på den sikre siden.
   
 • Sjekk dekkene
  Dekkene bør du sjekke hvert år, både sommer og vinter. Bytt dekk før mønsterdybden når minstemålet.
   
 • Ikke kjør når du er søvnig
  Bilkjøring krever konsentrasjon - sørg for at du er uthvilt, og ikke kjør bil hvis du er trøtt.
   
 • Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen
  Aldri sett deg i bilen hvis du har drukket alkohol selv, eller sammen med noen andre som har drukket alkohol. Ta hensyn til at alkoholen kan henge igjen i kroppen også dagen etter en fest.
   
 • Unngå distraksjoner
  Bil og mobil hører ikke sammen. Ha fokus på veien og ikke på mobilskjermen når du kjører.