- Omtrent alt du ser rundt deg er fraktet dit på en lastebil, den leverer maten vår, henter avfallet vårt, måker veien og er i det hele tatt en veldig viktig. Jeg liker å se på lastebilene som de virkelige hverdagsheltene, sier John Lauvstad som er kommunikasjons- og brandingdirektør i Norsk Scania AS

Problemet med lastebilene er imidlertid at de er store og at de derfor også kan virke litt trege i trafikken. De største lastebilene veier fra 16 til 60 tonn og kan være inntil 25 meter lange, derfor kan de også virke litt skremmende.

Stadig tryggere

Dagens lastebiler er mye tryggere enn de var før på grunn av en stadig teknologiutvikling. De har smarte bremsesystemer, og er ikke bare utstyrt med ett, men hele tre bremsesystemer. Lastebilene har også systemer for hastighetsbegrensninger som gjør at de ikke kan kjøre raskere enn 89 kilometer i timen, men allikevel er det jo sjelden at man ligger i kø bak en lastebil, sier Lauvstad.

Hyppigere kontroll av lastebiler og vogntog gir økt sikkerhet på veien og gjør at ulykkesfrekvensen går ned. Men sammen kan vi jobbe for at dette tallet ytterligere reduseres.

Godt utdannet og bra materiell

- Norske lastebileiere skifter lastebilene sine ofte og de har lite materiell som er slitt og gammelt. Det står også godt til med de norske sjåførene som har høy skolering og en veldig god sjåførutdannelse. Dette er en stolt yrkesgruppe som aller helst vil levere varene vi trenger på en trygg og god måte. Hvis vi skal gjøre trafikksikkerheten bedre mellom lastebiler og personbiler, må den gjensidige forståelsen bli bedre, sier Lauvstad som har disse tipsene:

  • En lastebil på 50 tonn ikke er like smidig og lett å manøvrere som en privatbil. Derfor er det ikke lurt å kaste seg ut i veien for å komme foran lastebiler.
  • Lastebiler lager gjerne en lite luke foran seg for å kunne kjøre jevnt, å kjøre forbi og legge seg inn i denne luken er ingen god idè og vil føre til at trafikken bak går saktere.
  • Lastebiler har en stor blindsone på høyre side av bilen. Hvis du plasserer deg slik at du ser sjåføren i speilet, så ser også sjåføren deg. Hvis du ikke ser sjåføren kan det hende at han ikke ser deg.
  • Hvis du ligger i lastebilens blindsone og ser tegn på at den er i ferd med å bytte fil, gi et signal med lysene eller med hornet.
  • Som fotgjenger er det smart å være klar over at det ikke er sikkert at lastebilsjåføren ser deg hvis du krysser gaten rett foran lastebilen. Sjekk at du kan se sjåføren før du krysser veien.
  • Gi tegn. Hvis du bruker blinklysene blir det lettere for alle å forstå hvor du skal og da kan alle andre trafikanter tilpasse seg ditt veivalg.
  • Vis respekt. Hvis alle viser gjensidig respekt for hverandre blir det sikrere å ferdes i trafikken for alle.