Formålet med «Synlig syklist»-dagen er få flere til å sykle året rundt, og å gjøre syklistene mer synlige i trafikken.

Syklistene - Syklistenes landsforening - kjøpte inn lys som de delte ut gratis og monterer på syklene til folk som kom innom standen på aksjonsdagen for «Synlig syklist».

Tusen syklister i kø

- På standen vår på Ytre Kongsgård i Trondheim i høst kom det rundt tusen syklister innom med syklene sine og det ble lang kø. Kjempemoro! Ulempen var at vi ikke kunne gi lys til alle, det tar litt tid å montere, men vi delte ut reflekser til alle, sier Sanders som også er leder av Syklistenes lokallag i Trondheim.

Det var fire aksjonsdager i Trondheim i høst, og på de to siste dagene hadde lokallaget kjøpt inn lys som var enklere og raskere å montere på syklene, slik at de fikk hjulpet flest mulig. Ti medlemmer av lokallaget deltok frivillig på selve aksjonsdagen. Syklistene fikk støtte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune og Miljøpakken, og Trygg Trafikk ga bort reflekser. Politiet er positive til aksjonen.

- Vi har hatt et godt samarbeid med alle. Nå håper vi at mange flere vil sykle hele året. Vi får i hvert fall utrolig mange positive tilbakemeldinger direkte fra folk vi møter og på sosiale medier, fordi de liker formålet med aksjonen vår. På Facebook sa 2000 mennesker at de vil komme til aksjonen, men heldigvis kom de ikke alle sammen, smiler han.

Lys er påbudt

Det er påbudt å ha lys på sykkelen når du sykler i skumringen eller mørket.

- Vårt mål er at alle skal sykle med lykter foran og bak på sykkelen når det er mørkt. Det er nok mange som fortsatt tror at det er nok med et lys foran, sier han.

I «Forskrift om krav til sykkel» heter det under «§ 5. Lys og refleks»:

  •  Sykkel skal ha rød refleks bak. På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.
  • Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
  • Lyktene skal være festet til sykkelen.
  • Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lykter som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.

- Mange syklister slurver med det å være synlig, selv om det er påbudt med lys og reflekser når du sykler. Vi vil likevel ikke først og fremst vise frem pekefingeren, men mest av alt skape blest om at det er viktig med lys, sier han.