DHL Global Forwarding økte i mai i år kapasiteten på transport av sjømat fra Norge til Asia med en ny rute direkte fra Gardermoen til Seoul i Sør-Korea.

– Fra Finnmark og Troms gikk tidligere sjømaten på charterfly eller lastebiler til Helsinki, Stockholm eller Oslo. Nå ønsker vi å utvide antall flyvinger, men totalt sett innenlands i Norge går det fortsatt mest på bil, sier Trond Ørjan Olsen, Head of Airfreight, DHL Global Forwarding, Freight Norway, med kontor på Berger i Skedsmo mellom Gardermoen og Oslo.

Frakten i et broket land

Før fisken og annen sjømat fraktes til Asia, er det mye logistikk som skal gjennomføres prikkfritt i Norge. DHL har et Airbus A300-fly som en gang i uka frakter sjømat fra Lakselv Lufthavn Banak til Gardermoen lufthavn utenfor Oslo. Lakselv ligger midt i Finnmark med gode veiforbindelser. Flyet tar én time og 45 minutter hver vei.

– Vi har flydd en avgang i uken fra Lakselv til Gardermoen, og nå ønsker vi å øke til to turer i uka med 40-45 tonn frakt, sier han.

Eksporten til utlandet

Fiskerinæringen eksporterer mat til nesten 50 land og nærmere 50 prosent av eksporten kommer fra Nord-Norge.

DHL leaser en stor Boing 747-400-flymaskin med lastekapasitet på 110 tonn. Flyet flyr to ganger i uka rundt jorden med avgang i Brussel. Ruten går om Gardermoen for å laste på sjømat og annet gods. Til Gardermoen kommer også flyet fra Lakselv en gang i uken for å omlaste. Boing-en fortsetter ruten til Seoul i Sør-Korea, hvor det er forbindelse til de kinesiske byene Shanghai på onsdager og Zhengzhou på lørdager. Fra Seoul fortsetter ruten til Cincinatti i USA der DHL fra før har et stort nettverk. Jorden-rundt-turen går deretter tilbake til Brussel.

– Vi merker at etterspørselen er større og større etter at sjømaten skal være ferskere og ferskere ute i markedene. Vi må derfor tilby markedet en løsning, og vi må tilby rask transport. Fra Lakselv til Seoul bruker vi nå 17 timer. Med bil bruker vi til Helsinki cirka 22 timer. Det er best å frakte med fly fra Lakselv til Oslo, siden markedene i Nord-Norge og Asia møtes i Oslo. Vi tror sjømaten vil vokse i årene fremover. Jeg tror vi kan tilby markedet noen nye løsninger først og fremst innen fly, men vi jobber også med å utvikle Reefer-containere, der vi kan frakte frossen fisk via båt til USA, Asia og Europa. Vi håper å få det på plass som en fullverdig løsning i løpet av 2018, sier han.

Den reduserte frakttiden til Asia er særlig viktig for eksport av den eksklusive kongekrabben fra Finnmark, fordi den fraktes levende og ikke holder seg god så lenge.

Forventer økt etterspørsel

Den forventede enorme veksten i eksporten av sjømat trenger et nettverk av bil-, båt-, tog- og flytransport. Sjømatterminal som Avinor bygger på Gardermoen betyr sannsynligvis at flere og flere flyselskap vil trekke mot Gardermoen lufthavn.

– Om utviklingen fortsetter som nå, vil vi vurdere å etablere flere fly, og håper markedet vil være positive. Snøkrabben er forventet å bli en stor eksportvare om noen år, og vi ønsker å være beredt til å håndtere dette. Videre oljeutvinning i Nord-Norge vil også kreve mer transport. Vi må være forberedt. Bare tenk på det store kinesiske markedet som nå er lukket. Vi håper det åpner igjen i løpet av året, og da må vi være klare når det skjer. Vi ser også store muligheter for å frakte ting nordvendt, spesielt når oljenæringen vokser i Barentshav-området og annen teknologi som vindkraft og solenergi vokser, sier han.

Mye logistikk må fungere når levende kongekrabber, snøkrabber, reker, torsk, sei, hyse, kråkeboller, kamskjell og laks skal transporteres langt. I dag fraktes det mest sjømat i en kombinasjon av fly og lastebil.

– Hele logistikkjeden er viktig for oss. Kunden har ofte også en mening om hvordan de vil ha noe levert, som vi da må lytte til, sier han.