Tradisjonell levering av varer bestilt på nett tar som oftest så mye som to til syv dager, og i mange tilfeller kommer transportøren på et ubeleilig tidspunkt.

- E-handel har forandret seg ekstremt mye, men leveringsdelen har stått stille siden den første e-handelstransaksjonen i 1994. «Butikkvinduet» er i 2015, men logistikken bak er helt antikvarisk, sier ZoopIt-gründer Arne Kvale.

Løsningen er å koble opp et nettverk av budbringere. Når du bestiller en vare formidler ZoopIts datasystem ordren til det optimale budet for deg, og du får pakken levert på døren innen to timer, eller på et gitt tidspunkt du selv velger.

- Vi vil gjøre kjøpsopplevelsen så sømløs som mulig for forbrukeren, sier Kvale.

Tapt salg, tapt tid

Gründerne bak ideen til ZoopIt er Arne Kvale, Shafi Adan, Trygve Grimnes og Alexander Kenich. Ideen begynte å ta form da de selv fikk et problem med levering av en pakke.

- Vi skulle se  en film og gikk inn på en netthandel for filmer for å bestille. Her så vi at det tok tre til seks virkedager før vi fikk filmen, noe som endte med at vi heller kjørte til byen for å kjøpe den i en fysisk butikk, sier Kvale.

De innså da at nettbutikken tapte et salg på grunn av treg levering, og bestemte seg undersøke utviklingen innen e-handel.

- Det gikk raskt opp for oss at dette var et marked overmodent for innovasjon og fornyelse. Samfunnet taper store ressurser på at vareleveranser fungerer så gammeldags og ineffektiv. Det bestemte vi oss for å gjøre noe med, sier Adan.

Droner kan bli neste

Statistikk viser at kun 20 prosent av alle som oppretter en handlekurv på nett fullfører kjøpet, og en stor andel av dem som ikke gjør ferdig handelen oppgir utilfredsstillende leveringsalternativer som grunn.

- Vi ønsker å revolusjonere hjemlevering for netthandel slik at transportørene nå må tilpasse seg forbrukerne, istedenfor omvendt slik det tradisjonelle systemet er i dag, sier Adan.

I dag er det budbiler, men ZoopIt er åpne for at morgendagens pakkeleveranser kan bli utført av droner eller annen ny teknologi.

- På lang sikt er vi agnostiske om pakker vil bli levert av biler, sykkelbud eller droner. ZoopIts jobb er å plukke ut det til enhver tid mest effektive leveringsalternativet og minimere friksjon for forbrukeren, sier Kvale.

Integrering

For å kunne få til et fungerende nettverk av transportører, blir budselskapene samlet i en web-løsning der all tilgjengelig kapasitet blir slått sammen. Deretter integreres systemet inn i forhandlerens nettbutikk, slik at kunden får opp ZoopIt som et leveringsalternativ.

- Når kunden skriver inn leveringsadresse, vil en algoritme finne den optimale transportøren basert på pris, kapasitet og ikke minst leveringshistorikk. Dette gir den beste kombinasjonen av pris og service, sier Kvale.

Istedenfor at varene blir transportert fra nettbutikkens hovedlager, ønsker gründerne å satse på levering direkte fra butikk til kunde. En slik løsning kan sees på som en forlenging av en butikks servicetilbud. Kvale forteller at de utnytter at avstanden i storbyene er små, slik at leveringen kan bli kostnadseffektiv.

Kapasitet

Et mål for ZoopIt er å fylle opp mange av budbilene som i dag kjører rundt med mindre enn 60 prosent av bilens kapasitet.

- Dermed blir det færre budbiler på veiene, men samtidig brukes bilens fulle lastekapasitet. Det er både mer ressurseffektivt og mer miljøvennlig, understreker Adan.