Den elektriske transportsykkelen ble utviklet i samarbeid med en underleverandør, og ble først testet i Bergen. Sykkelen har god lastekapasitet med plass til 300 kilo varer. Bakgrunnen for utviklingen var for å både spare miljøet for utslipp og for å øke effektiviteten av varetransport i bysentrum. Pådriver for sykkelprosjektet internt har vært distribusjonssjef i DB Schenker i Norge, Lars Sveen.

Mål om nullutslipp

DB Schenker har et mål om nullutslipp i alle bysentrum i løpet av 2020, og disse el-syklene bidrar til å nå dette målet. Å bruke sykler for varetransport er noe organisasjonen har jobbet med en god stund, og det er nå flere transportsykler i norske byer. I Bergen er det én sykkel, mens i Oslo finnes det i dag tre stykker. I tillegg er det flere sykler til bestilling som skal ut til andre byer i landet. Selskapet har også planer om å utvide til innkjøp av elektriske varebiler for å nå målet om nullutslipp.

– Planen fremover er å vokse i de byene hvor det er mest hensiktsmessig å levere varer med sykler, sier salgs- og markedsdirektør i DB Schenker Norge, Peter Stangeland.

Dette kommer blant annet an på hvor terminalen for henting av varer ligger i forhold til bysentrum. I Bergen ligger denne terminalen midt i sentrum, og dette gjør at syklistene enkelt kan sykle frem og tilbake og hente varer. I Oslo har de satt opp en midlertidig terminal på kaia, nærmere bysentrum.

Planen er at det skal bygges en permanent omlastningsterminal i Oslo, som kan være åpen for alle. Dermed kan andre transportselskap som ikke har mulighet til å levere varer med el-sykler eller el-biler, levere varene sine her. Deretter kan for eksempel Schenker foreta videre transport med sykkel eller elektrisk varebil inn til bysentrum.

 

Foto: Jon Roar Rolstad

 

Gode tilbakemeldinger

– Vi har fått utelukkende gode tilbakemeldinger fra sjåførene våre som nå blir syklister. De møter nye mennesker, og det er flere som oppsøker kontakt med dem når de er ute og leverer varer. Disse el-syklene er et spennende innslag i bybildet, sier Stangeland.

Med de gode tilbakemeldingene gir det ekstra grunnlag for å innføre denne løsningen også i andre europeiske byer og internasjonalt. DB Schenker har over 700 kontorer i Europa som vil ta med seg prosjektet videre basert på de erfaringene som gjøres i Norge.

Mange fordeler

Syklene er utviklet for å kunne brukes hele året, uansett sesong. For dager med nedbør og dårligere vær holder DB Schenker nå på med utviklingen av tak som kan festes over sykkelen. De nye el-syklene er batteridrevet, men sjåføren må trå i tillegg. De er utviklet for å kunne gå en hel arbeidsdag uten å måtte lades med en rekkevidde på åtte mil.

Den største fordelen med disse syklene er at man har mulighet til å sykle helt bort til leveransestedet. Dette betyr at syklistene slipper å gå lange avstander med jekketraller med varer, slik de ofte må gjøre i dag når de kjører større varebiler. Det er strengere regler for hvor det er lov å parkere i dag i forhold til tidligere, som gjør at en leveranse i sentrum av byen blir mer fleksibel med sykler. Med flere bilfrie soner er det viktig å kunne bruke elektriske sykler for å kunne levere varer, i følge Sveen. De elektriske varesyklene skaper dermed høyere fleksibilitet og effektivitet. I tillegg er dette miljøvennlig transport av varer som er mer skreddersydd bymiljøet.