- Vi har levert vakuumtoalettene våre til grønne bygg over hele verden, og spesielt de siste 15 årene har dette tatt av. Nå ser vi at Europa kommer etter, men det er i land som Brasil og Australia vi har hatt de fleste kundene. Det henger naturlig nok sammen med vannmangelen i de landene. Vi reduserer nemlig vannforbruket til toalettspyling med 80-90 prosent. Og det er kjempemessig i tørkerammede strøk, men jeg forstår jo at noen blir nysgjerrige på hva i all verden Kunst- og designhøgskolen i nedbørshovedstaden Bergen skal med våre toaletter, sier en lattermild Bjarte Hauge.

Han er salgsdirektør i Jets Vacuum AS, og er ivrig etter å oppklare årsaken. Det viser seg raskt at toalettene som Sunnmørsbedriften har solgt i over 30 år, har flere fordeler enn lavt vannforbruk.

- I forbindelse med utbyggingen viste det seg at det ville by på utfordringer å benytte vanlige toaletter i nederste etasje. Det er en velkjent problemstilling for oss, og det skyldes som regel en vesentlig begrensning som vanlige vannspylende toaletter har: rørene må trekkes nedover, med fall, slik at tyngdekraften kan transportere avløpsvannet. Den begrensningen har ikke vi.

Trosser tyngdekraften

Hauge forteller om en rekke bygg og boliger i inn- og utland der vakuumtoalettene trosser tyngdekraften og løfter avløpsvannet med stor fart opp til neste etasje, eller horisontalt bortover til nærmeste stikkledning. I tillegg krever vakuumrør mindre plass ettersom dimensjonene på slike rør er vesentlig mindre.

- Dette gir utbyggere en helt ny fleksibilitet til å plassere toaletter akkurat der man vil ha dem, uten å tenke på de begrensningene som tradisjonelle avløpsrør har. Vi kan for eksempel løfte avløpet fra toalettet opp til taket, der rørene videre kan legges horisontalt i himlingen i nærmest ubegrenset lengde, påpeker Hauge.

Ved nybygget til Kunst- og designhøgskolen har selskapet levert toaletter og gråvannstanker som også kobler vann fra håndvasker og lignende inn på vakuumsystemet.

Tar i bruk moderne teknologi

- Det er et relativt lite system for oss, men like fullt er det fantastisk å kunne bidra med vår teknologi i et så spesielt bygg som dette. Kunst og design handler mye om innovasjon og nytenking, det å gå nye veier og ikke la seg stoppe av tradisjonell tankegang. Dette reflekteres også i det nye skolebygget. Og vi føler at den moderne sanitærteknologien vår passer godt inn i det bildet, for den er nokså banebrytende på sin måte, avslutter Hauge.